|
ReceptiTokom hladnih jesenjih dana preporučujemo vam da se ugrejete uz šolju toplog crvenog rooibos čaja tj. čaja od crvenog grma. Ovaj čaj za razliku od crnog i zelenog čaja ne sadrži tein i kofein, dok efikasno jača naš imuni sistem. Napitak možete zasladiti medom za koji se dobro zna da podstiče imunitet i ublažava već postojeće simptome prehlade. Ostali pčelinji proizvodi poput propolisa i matičnog mleča pomažu nam u borbi protiv bakterija i virusa.
Ishrana direktno utiče na jačinu našeg imuniteta, te bi zato tokom predstojećih hladnijih jesenjih dana trebalo više da koristimo sezonsko voće i povrće kao što su jabuke, kruške, grožđe, bundeva, pomorandže, mandarine, kupus, beli i crni luk. Ne zaboravite ni na začine kao što su ruzmarin, bosiljak, kurkuma i đumbir koji održavaju imuni sistem jakim i usput ublažavaju smetnje u varenju i glavobolje.
Svežije vreme tokom septembra najavljivalo je neminovni početak jeseni. Međutim, smena sezona neretko se negativno odražava na naš organizam, posebno na imunitet i raspoloženje. Najpre povedite računa o ishrani - jedite više namirnica bogatih magnezijumom, gvožđem, cinkom i selenom - svi ovi minerali održavaju imunitet jakim. Za dobro raspoloženje potrudite se da budete dovoljno izloženi dnevnom svetlu, čime ćete podstaći i sintezu vitamina D.
(izvor: www.doktor.rs)
Bundeva je idealan sastojak supa i čorbi, salata, kao i deserta. Za hladne jesenje dane preporučujemo vam čorbu od bundeve u koju možete dodati začine poput belog luka, bibera i kurkume. Beli luk pomaže u regulisanju nivoa ukupnog i LDL holesterola i triglicerida, te na taj način doprinosi kardiovaskularnom zdravlju. Kurkumin iz kurkume poseduje antiinflamatorna svojstva koja se dodatno pojačavaju u kombinaciji sa piperinom iz crnog bibera.
(izvor: www.doktor.rs)
Recepti za vreme posta
Paprike punjene tunjevinom (http://www.posnajela.rs)
POTREBNO JE:
-
4 babure,
-
1 konzerva tunjevine,
-
2 zrela paradajza (može i paradajz pire),
-
1 manji krompir,
-
sredina jedne kriške hleba,
-
1 veća glavica crnog luka,
-
2-3 čena belog luka,
-
1/2 korena celera,
-
1/2 šoljice ulja,
-
origano,
-
biber,
-
so.
PRIPREMA:
-
Sa paprike odseći poklopce, pa ih očistiti od semena i žilica.
-
Pomešati hleb, sitno seckan crni i beli luk, oljušten i na kocke isečen paradajz, strugani celer, tunjevinu i začine.
-
Mešati da se dobije kompaktna masa i njom puniti paprike.
-
Napunjene paprike zatvoriti kolutom krompira, poređati u vatrostalnu posudu, poprskati mešavinom ulja i vode i zapeći u rerni.
-
Ovo predjelo, se može služiti i kao toplo, i kao hladno predjelo.
Bonita U saradnji sa sajtom Posna Jela(HTTP://WWW.POSNAJELA.RS)
|
|
|
|
|