Želite da sarađujemo | Otvarate radnju? | Robna marka | Zaposlenje | Novosti
Prijava korisnika Prvi put ste ovde? Registrujte se!
Pozovite nas: +381 (0)26 4322025
0 artikala | RSD 0.00
 
 
O zdravlju

4 saveta za jači imunitet tokom hladnijih dana


Najbolji način da se zaštitite od respiratornih infekcija jeste da ojačate imunitet. Najpre je važno da dovoljno spavate noću (7-8 sati) kao i da povedete računa o ishrani - hranite se raznovrsno i jedite što više voća i povrća (po mogućstvu 5 porcija dnevno). Pomorandže, kivi, crveno voće, paprike, paradajz i kupus predstavljaju odlične izvore vitamina C i drugih nutrijenata koji podstiču imunitet. U ishranu obavezno uključite i začine za koje je naučno potvrđeno da imaju antivirusno dejstvo (đumbir, kurkuma, origano, cimet, zvezdasti anis). Da biste umanjili stres koji nepovoljno utiče na imuni sistem, primenjujte tehnike opuštanja koje vam prijaju (npr. čitanje knjige, pisanje dnevnika, slušanje muzike, joga, itd.). Redovno bavljenje fizičkim aktivnostima takođe povoljno utiče na imunitet, i pomaže u borbi protiv stresa.
(izvor: www.doktor.rs)O peršunu
Peršun je prava lekovita biljka koja se koristi kao začin u jelima, kao i za pravljenje okrepljujućeg čaja. U 30 g svežeg peršuna ima 11 kcal i 1 g vlakana. Ova mera pokriva 50% dnevnih potreba organizma za vitaminom A i 66% za vitaminom C. Što se tiče vitamina B-kompleksa, peršun je najbogatiji folnom kiselinom (45 mcg/30 g), a sadrži i manje količine vitamina B1, B2, B5 i B6. Peršun je dobar izvor gvožđa (1,8 mg/30 g) i kalijuma (166 mg/30 g).
(izvor info: www.doktor.rs)


O ulju od bundevinog semena

Bundevino ulje je jestivo i zato, pored mnogih pogodnosti u službi lepote, nudi i zdravstvene koristi:

Ulje semena bundeve, dobijeno hladnim postupkom cedjenja, preporučuje se kao pomoćno sredstvo za suzbijanje mnogih tegoba, pogotovo kada su u pitanju neprijatne tegobe sa prostatom.

Bundevino ulje je izvor vitamina A (beta karoten), B1, B2, C, D, E i K, zatim cinka (koji objašnjava njegove pogodnosti za zdravlje prostate), kalijuma, gvozdja, magnezijuma, kao i biljnih antioksidanata.

Što se masnih kiselina tiče, oko 60% ovog ulja čine nezasićene masne kiseline. Tu su i omega 6 i 9 masne kiseline.
Uobicajeno, ulje semena bundeve upotrebljava se za kuvanje i prženje hrane. Takodje je odličan i zdrav preliv za salate kojoj dodaje prijatan ukus vrlo sličan orahu.

Jača imunitet:
Bundevino ulje je bogati izvor cinka. Cink je aktivni sastojak koji je potreban za obnavljanje i rast ćelija . On čini ćelije aktivnim i takođe povećava fizičku i mentalnu energiju. Na taj način, jača imunitet tela tako što povećava broj leukocita u krvi.

Smanjuje holesterol:
Alfa lipoinska kiselina (ALA) je enzim koji je potreban telu za pravilan metabolizam masti. Lučenje ovog enzima je smanjeno usled nepravilnog formiranja insulina. Ulje od semena bundeve je bogat izvor alfa lipoinske kiseline. S toga, ono pomaže u ubrzanju metabolizma masti. Na taj način se smanjuje stvaranje holesterola i rizik od srčanog udara.

Ublažava nesanicu:
Nesanica predstavlja nedostatak sna. Izazvana je nedovoljnim lučenjem serotonina u ljudskom telu. Serotonin je hormon mira i opuštenosti u ljudskom telu koji izaziva osećaj blagostanja. Ulje od semena bundeve sadrži triptofan. Triptofan se lako pretvara u serotonin u ljudskom telu. Na taj način, obezbeđuje se miran san.

Ostale koristi:
Ulje od semena bundeve je bogato antioksidantima.  Ovi antioksidanti smanjuju stvaranje slobodnih radikala u ljudskom telu. To olakšava varenje i smanjuje nadimanje. Takođe, smanjuje se bol uzrokovan  bolestima kostiju kao što je artritis, zato što je ulje od semena bundeve odlično antiupalno dejstvo.
Koristi ulja od semena bundeve za kosu:
  • Antioksidanti poboljšavaju cirkulaciju  krvi u temenu. To povećava sadržaj kiseonika, što dalje jača folikule dlake i štiti krajeve. Tako kosa postaje jača i bori se protivo štećenja uzrokovanih suncem ili zagađenjem.
  • Bundevino ulje poboljšava i kožu glave spolja, tako što balansira njen nivo PH.
Koristi ulja od semena bundeve za kožu:
  • Ulje od semena bundeve je bogato vitaminima koji ga čine aktivimo antimikrobnim  sredstvom. Pošto je takvo, ovo ulje uklanja postojeće i sprečava pojavu novih akni
  • Bundevino ulje je neverovatno sredstvo za zatezanje kože. Kao toner, ono smanjuje pojavu fleka i pigmentacije. S toga, koža izgleda svetlije, mlađe, dobro je zategnuta i  blistava.
  • Vitamin E, a naročito gama- tokoferol verzija, koji je u bundevinom ulju zastupljen u visokim koncentracijama, uz karotenoide poput beta- karotena, moćni su antioksidanti koji štite kožu od oštećenja i umanjuje znake starenja.
  • Toliko je dobro za kožu da neki terapeuti preporučuju direktno nanošenje ulja na kožu lica. Dok su zabeleženi pozitivni rezultati ovakvog pristupa, ipak se redovno konzumiranje bundevinog ulja čini važnijim za zdravlje kože.
Koristi ulja od semena bundeve za oči:
  • Uz korisne masne kiseline i druge antioksidanse, hladno presovano bundevino ulje obično sadrži i visoku dozu zeaksantina. Zeaksantin je antioksidativni karotenoid za koji je dokazano da štiti mrežnjaču od  štetnog UV zračenja.
Zbog toga se može pokazati delotvornim u smanjenju rizika od makularne degeneracije, što je vrlo rasprostranjen problem kod starijih ljudi. Takođe, može poboljšati oštrinu vida u globalu.
 


 
 
Najnovije vesti
Postavljeno: 25.12.2015.
ČESTITKA
Postavljeno: 17.09.2015.
Saradnja sa stranim kompanijama
Uvoz za tržište Srbije- hladno presovana ulja, kompanija Balcho, Bugarska
Pogledajte sve vesti >>
 
 
Priznanja - Rekli su o nama
 
20 godina kvaliteta
 
Kontaktirajte nas